Low Grade Inflammation en Hoe KPNI kan Helpen

Low grade inflammation, ook wel laaggradige ontsteking genoemd, is een chronische en subtiele vorm van ontsteking die vaak ongemerkt in het lichaam aanwezig is. Het kan sluipend ontstaan en, in tegenstelling tot acute ontstekingen zoals een wondinfectie of verkoudheid, langdurig aanhouden zonder duidelijke symptomen. Deze vorm van ontsteking wordt in verband gebracht met verschillende chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en zelfs bepaalde vormen van kanker. In dit artikel leggen we uit wat low grade inflammation precies is, wat de oorzaken zijn en hoe je het via voeding en leefstijl kunt aanpakken.

Wat is Low Grade Inflammation?

Low grade inflammation is een voortdurende, lichte ontstekingsreactie van het immuunsysteem. Terwijl acute ontstekingen een natuurlijke respons zijn op verwondingen of infecties, is low grade inflammation een systemisch probleem waarbij het lichaam voortdurend ontstekingssignalen afgeeft, zelfs zonder acute bedreigingen. Deze constante staat van ontsteking kan schade toebrengen aan weefsels en organen en wordt in verband gebracht met aandoeningen zoals metabool syndroom, reuma en neurodegeneratieve ziektes.

Een belangrijk kenmerk van low grade inflammation is dat het vaak niet direct opgemerkt wordt omdat de symptomen mild kunnen zijn of zich over lange tijd ontwikkelen. Klachten zoals vermoeidheid, gewrichtspijn, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename en stemmingswisselingen kunnen echter signalen zijn dat er iets mis is op ontstekingsniveau in je lichaam.

Oorzaken van Low Grade Inflammation

Low grade inflammation wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren die samen het immuunsysteem overprikkelen. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  1. Ongezond Voedingspatroon: Een voeding rijk aan suikers, bewerkte voedingsmiddelen, verzadigde vetten en transvetten kan ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam verhogen. Het eten van voedingsmiddelen die weinig voedingswaarde bevatten maar veel ontstekingsstoffen leveren, zet het immuunsysteem voortdurend onder druk.

  2. Chronische Stress: Langdurige stress zorgt ervoor dat je lichaam continu stresshormonen zoals cortisol aanmaakt. Dit kan bijdragen aan een toename van ontstekingsreacties, omdat het immuunsysteem overactief kan worden.

  3. Slaapgebrek: Slaap speelt een cruciale rol in het herstel van het lichaam. Gebrek aan slaap kan leiden tot een verhoogde productie van ontstekingsstoffen, wat de kans op low grade inflammation vergroot.

4. Gebrek aan Beweging:
Lichaamsbeweging helpt ontstekingsprocessen te reguleren en houdt je metabolisme gezond. Een sedentaire levensstijl kan juist bijdragen aan het ontstaan van laaggradige ontstekingen.

5. Overgewicht: Met name visceraal vet, het vet dat zich rond de organen in de buik ophoopt, is een bron van ontstekingsstoffen. Dit vetweefsel produceert stoffen die het immuunsysteem activeren, wat kan leiden tot chronische ontsteking.

Voeding en Leefstijl: De sleutel tot herstel

Het goede nieuws is dat low grade inflammation omkeerbaar is met de juiste aanpassingen in je voeding en leefstijl. Door de volgende stappen te volgen, kun je de ontstekingsniveaus in je lichaam verlagen en je algehele gezondheid verbeteren:

  1. Antioxidantrijke Voeding: Antioxidanten helpen om vrije radicalen te neutraliseren, stoffen die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. Groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten zoals vitamine C, E en flavonoïden. Voeg meer bessen, groene bladgroenten, noten en zaden toe aan je voedingspatroon om ontstekingen te bestrijden.

  2. Omega-3 Vetzuurrijke Voeding: Omega-3 vetzuren, te vinden in vette vis (zoals zalm, makreel en sardines), lijnzaad en walnoten, hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Deze vetten helpen om de balans tussen ontstekingsbevorderende en ontstekingsremmende stoffen in het lichaam te herstellen.

  3. Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of krachttraining, helpt bij het verlagen van ontstekingsmarkers in het bloed. Het hoeft niet intensief te zijn, maar consistentie is de sleutel. Probeer dagelijks minstens 30 minuten actief te zijn.

  4. Verminder Stress: Stressreductietechnieken zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om ontstekingsniveaus te verlagen. Door regelmatig tijd te nemen voor ontspanning, kan je lichaam herstellen van de schadelijke effecten van chronische stress.

  5. Slaap Verbeteren: Streef naar 7-8 uur kwalitatieve slaap per nacht. Goede slaap bevordert het herstel van het lichaam en helpt ontstekingsniveaus te reguleren. Creëer een rustige slaapomgeving en probeer een regelmatig slaapschema aan te houden.

 
 

De innovatieve rol van Intermittent Living

Een opkomende aanpak binnen de Klinische Psychoneuroimmunologie (KPNI) is "intermittent living", een methode die gebruik maakt van natuurlijke stressoren om het lichaam te trainen zich beter aan te passen aan veranderingen. Dit kan onder andere koutherapie, vasten en intensieve fysieke inspanningen omvatten. Het idee is dat gecontroleerde, korte blootstelling aan stressoren het immuunsysteem versterkt en het lichaam leert om ontstekingsreacties beter te beheersen.

Het periodiek blootstellen aan deze gecontroleerde stress helpt je lichaam om efficiënter te reageren op echte uitdagingen en kan bijdragen aan het verlagen van chronische ontsteking.

Hoe mijn praktijk helpt

In mijn praktijk in Beernem werk ik met een holistische aanpak om low grade inflammation aan te pakken. Ik help mijn cliënten door middel van een op maat gemaakt voedingspatroon, advies over beweging en stressreductie, en waar nodig ondersteun ik met supplementen zoals omega-3 vetzuren. We onderzoeken ook de rol van het darmmicrobioom, dat een cruciale rol speelt bij ontstekingen in het lichaam, en kijken hoe we dit kunnen optimaliseren.

Wil je meer weten over hoe je low grade inflammation kunt aanpakken? Neem dan contact op en boek een afspraak in mijn praktijk. Samen stellen we een plan op dat perfect aansluit bij jouw gezondheid en levensstijl.

Met gezonde groet,
Nele

Vorige
Vorige

Voeding en Supplementen tijdens de Menopauze: Hoe Ze Oestrogeen Levels en Symptomen Beïnvloeden

Volgende
Volgende

Wie is Nele Timmerman?