Menopauze en de Kracht van Voeding en Leefstijl

De menopauze is een natuurlijk proces waarbij de oestrogeen- en progesteronlevels in het lichaam fluctueren, wat kan leiden tot diverse symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Het begrijpen van de fysiologie achter deze veranderingen is essentieel om effectief met de symptomen om te gaan.

De Fysiologie van de Menopauze

Tijdens de perimenopauze probeert het lichaam zo lang mogelijk vruchtbaar te blijven, ondanks een slinkende voorraad follikels. Dit leidt tot snelle en overlappende menstruatiecycli, waarbij de rijping van follikels en de eisprong versneld plaatsvinden. Naast de eierstokken spelen ook de bijnieren, vetcellen en het darmmicrobioom een belangrijke rol in de productie en regulatie van hormonen. Een verstoorde darmflora kan bijvoorbeeld leiden tot een onevenwicht in de recycling van oestrogenen, wat zowel tekorten als overschotten kan veroorzaken.

De Impact van Voeding en Leefstijl op Hormonale Balans

Binnen de Klinische Psychoneuroimmunologie (KPNI) wordt de menopauze benaderd vanuit een holistisch perspectief. Voeding, beweging en leefstijl spelen een cruciale rol in het beheersen van menopauzale symptomen. Voedingsmiddelen rijk aan fyto-oestrogenen, zoals amandelen, lijnzaad, zonnebloempitten, selderij, knoflook en salie kunnen helpen om de hormonale balans te ondersteunen. Gezonde vetten, zoals die in avocado's en noten, zijn essentieel voor de aanmaak van hormonen en kunnen ontstekingen verminderen. Antioxidanten, aanwezig in bessen en groene thee, beschermen je cellen tegen oxidatieve stress en kunnen je algehele welzijn verbeteren.

Intermittent Living: Een Innovatieve Aanpak

Intermittent living, een innovatieve aanpak binnen de KPNI, combineert vasten, koudetherapie en periodieke intensieve beweging om het lichaam te helpen zich aan te passen aan natuurlijke stressoren. Dit kan bijdragen aan het verlagen van ontstekingsniveaus en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Door gecontroleerde stressoren te introduceren, zoals kortdurende koude blootstelling of vasten, wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. In mijn praktijk help ik je om deze technieken op een veilige en effectieve manier toe te passen, aangepast aan jouw persoonlijke behoeften.

Holistische Begeleiding in de Praktijk

In mijn praktijk in Beernem bied ik holistische begeleiding aan vrouwen in de menopauze. Samen werken we aan een gepersonaliseerd plan dat voeding, leefstijl en supplementen omvat om je symptomen te verlichten en je algehele welzijn te verbeteren. We kijken naar je voedingspatroon, leefstijl en eventuele tekorten, en stellen een plan op dat perfect aansluit bij jouw behoeften.

Wil je meer weten over hoe voeding en leefstijl je kunnen helpen tijdens de menopauze? Neem dan contact op en boek een afspraak in mijn praktijk. Samen werken we aan een gezonder en gelukkiger leven door de juiste voedings- en leefstijlkeuzes te maken.

Volgende
Volgende

Begrijp cholesterol en hoe je het gezond houdt